Zastawa stołowa to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni czy jadalni. Jeśli talerze czy półmiski mają Ci służyć przez lata, powinny być nie tylko trwałe i praktyczne, ale również – dopasowane do pozostałych elementów, np. sztućców, szklanek czy kieliszków. Czym się kierować przy wyborze zastawy stołowej? Podpowiemy Ci rozwiązania, których być może nigdy nie brałeś po uwagę!

Dwa rodzaje zastawy stołowej – na co dzień i na specjalne okazje

Zastawę stołową wystawia się na stół przy różnych okazjach – przy codziennych posiłkach, spotkaniach z przyjaciółmi, świątecznych kolacjach i innych większych uroczystościach. Niektórzy mają schowany w szafce luksusowy serwis obiadowy (np. porcelana Nostalgia White), a na co dzień – korzystają z mniej wystawnych talerzy. 

Taka opcja z pewnością pozwoli Ci uczcić wyjątkowe chwile i zrobić wrażenie na znajomych, wymaga jednak nie tylko zainwestowania pokaźnej sumy (porcelanowy serwis obiadowy dla 12 osób to wydatek rzędu nawet 1,5-2 tysięcy zł i więcej), ale również miejsca do przechowywania. Co, jeśli nie masz takiej kwoty albo zwyczajnie nie chcesz jej wydawać? Albo stłucze Ci się talerz z kompletu?

Neutralna baza – zastawa stołowa do profesjonalnej gastronomii

Dobrym pomysłem jest zakup zastawy stołowej przeznaczonej do profesjonalnej gastronomii. Takie talerze, miski i półmiski charakteryzują się wyjątkową trwałością, „bezpiecznym” sposobem tłuczenia się i możliwością zakupu każdego elementu oddzielnie. Jeśli wydaje Ci się, że decydując się na profesjonalną zastawę, jesteś skazany jedynie na zwykłe, okrągłe, białe talerze – to się mylisz! 

Producenci zdają sobie sprawę, że w serwowaniu dań restauracyjnych ogromne znaczenie ma efekt WOW. Z tego powodu oferują różne wzory i kształty talerzy płytkich i głębokich, misek, bulionówek czy filiżanek. Profesjonalna zastawa stołowa nie musi też wcale być biała (choć na pewno to najpopularniejszy kolor). Może posłużyć Ci jako baza, którą odmienisz dobrze dobranymi dodatkami!

Jakie elementy dobrać do profesjonalnej zastawy stołowej?

Załóżmy, że masz już podstawowy serwis w kolorze białym. Ten złożony jest z talerzy obiadowych, głębokich, deserowych i filiżanek ze spodkami. W jaki sposób możesz urozmaicić sposób serwowania posiłków, aby dostosować go do różnych okazji?

  • Na co dzień korzystasz z samej bazy. Ewentualnie wymień filiżanki do kawy na swoje ulubione albo zamiast filiżanek używaj kubków czy szklanek. Masz tutaj całkowitą dowolność!
  • Klimat spotkań rodzinnych, np. z okazji świąt, podkreślą dodatki – eleganckie serwetki w serwetniku, sezonowe dekoracje, świece w szklanych lub kryształowych świecznikach, kieliszki, wazony z kwiatami itd. Zauważ, że każdy z tych elementów zajmuje dużo mniej miejsca niż oddzielny serwis obiadowy!
  • A co z przyjęciami dla dzieci? W takim wypadku możesz wykorzystać same talerze (które tłuką się w „bezpieczny” sposób, pamiętasz?), a do napojów zakupić kolorowe, papierowe kubki i jednorazowe sztućce. Po pierwsze – będzie mniej sprzątania. Po drugie – żadne dziecko nie wybije sobie zębów szklanką… Fajnym pomysłem są także balony.
  • Neutralna baza – np. ceramiczna zastawa stołowa – doskonale sprawdzi się również w przypadku wszelkich przyjęć tematycznych z przyjaciółmi, a Twoje zadanie polega na dobraniu dekoracji! Te same talerze i półmiski możesz postawić zarówno na spotkaniu w klimacie lat 60., jak i „barokowym” balu.

Dlaczego warto zdecydować się na profesjonalną zastawę stołową w domowej kuchni?

Jeśli chcesz kupić 2-3 różne zestawy i masz na to miejsce – świetnie. Jeśli nie, zdecyduj się na neutralną bazę z profesjonalnej zastawy stołowej lub uniwersalne naczynia kuchenne, które:

  • są trwałe, wytrzymałe i bezpieczne,
  • kupisz w dowolnej ilości – tj. tyle elementów, ile potrzebujesz – np. serwis na 8 osób albo jeden talerz, który się stłukł,
  • za każdym razem odmieniasz dodatkami.

 

Szeroki wybór pięknych, uniwersalnych i trwałych talerzy znajdziesz w ofercie Horecapolska.pl.

Rate this post